Over Malawi

Malawi ligt in Zuidoost Afrika en ligt ingesloten tussen Mozambique, Tanzania en Zambia. De hoofdstad van de republiek is Lilongwe. Malawi, dat ook wel het 'warme hart van Afrika' wordt genoemd, heeft een oppervlakte van 118.484 vierkante km (3,5x Nederland; klein in vergelijking met andere Afrikaanse landen), 20 procent daarvan is water (met name Lake Malawi, 365 km lang en 100 km breed). Het land telde in 2010 15,9 miljoen inwoners (Nederland in dat jaar 16,6 miljoen). Van de bevolking van Malawi leeft ruim de helft onder de armoedegrens; daarmee behoort het land tot de groep van de minst ontwikkelde landen van de wereld. In 2009 was het gemiddelde inkomen $900. Negentig procent van de inwoners heeft minder dan twee dollar per dag te besteden, ongeveer driekwart moet rondkomen van minder dan $1,25 per dag (dat is minder dan een euro).

Het land is hevig getroffen door AIDS/HIV. Het is doodsoorzaak nummer 1. Ongeveer een zevende deel (14,2 %) van de bevolking in de leeftijdscategorie van 15–49 jaar is geïnfecteerd (seropositief), ruim 70 procent van de ziekenhuisbedden worden bezet door AIDS/HIV-patiënten. De gemiddelde levensverwachting is mede door AIDS/HIV ongeveer 52 jaar (in Nederland is de levensverwachting van mannen bijna 79 en van vrouwen 83 jaar).

In Malawi leven circa tien etnische groepen. De officiële talen zijn Engels en Chichewa, dat gesproken wordt door 57 procent van de bevolking. Daarnaast wordt Chitumbuka, Chitonga, Chinyanja, Chiyao, Chisena en Chilomwe gesproken. De meeste mensen (74%) zijn christen. Daarnaast is 13 procent van de bevolking moslim, hangt 1,9 procent een ander geloof aan en is 2,5 procent ongelovig.

Landbouw is een belangrijke bron van inkomsten. Zo'n acht op de tien mensen in Malawi werkt als boer. Meestal hebben ze maar een klein stukje land. Ze verbouwen daar hun eigen voedsel: maïs, pompoenen, bonen, soms rijst,  groente en pinda’s.
Iedereen in Malawi eet maispap (nsima), zoals in Nederland iedereen aardappelen eet. Madeya noemen ze deze fijngestampte maïs. Alleen van madeya (fijngestampte mais) kun je het hele fijne maïsmeel maken waarvan de maïspap wordt gekookt. Het is veel werk om alle maïskorrels los te halen.

Malawiërs koken op hout, dus kappen ze bomen. Veel woud is daardoor verdwenen.
Malawiërs eten zelden vlees, omdat het op de markt en in de winkel te duur is. Maar in de natuur vind je ook dieren die je kunt eten. Herten en antilopen zijn er niet veel meer. Alleen in natuur-reservaten, waar niet gejaagd mag worden, kom je ze tegen. Er zijn nog wel hazen. Én muizen. De beesten worden met haren en al gekookt en gegeten als 'snack’. Of verkocht als 'muizensaté': vijf, zes gekookte muizen op een stokje.

Veel Malawiërs eten insecten. Eén keer per jaar krijgen termieten, een soort mieren,  vleugels en verlaten hun nesten. Ze zijn dan makkelijk te vangen.  En ...ze  zijn gezond. De diertjes zitten vol eiwitten.
Geroosterde sprinkhanen en krekels staan ook regelmatig op het menu. Vooral de nkhululu, een zandkrekel, is populair. Zandkrekels leven in de aarde, dus je moet het beestje uitgraven. Geroosterd met een beetje zout zijn insecten voor sommigen een lekkernij.

Weinig mensen in Malawi kunnen een auto of vrachtwagen betalen. Een ossenwagen is een goedkoper alternatief. Wie geen ossenwagen kan betalen en iets te vervoeren heeft, gebruikt daarvoor een fiets. Een populair vervoermiddel van de arme mensen. In het land zijn weinig bergen, het is relatief vlak, dus kun je er goed fietsen. De meeste wegen zijn echter hobbelig en niet geasfalteerd. Voor je het weet heb je een lekke band. Overal in Malawi zie je fietsenmakers banden plakken.


Volkslied van Malawi (Engelse tekst)

O God bless our land of Malawi,
Keep it a land of peace.
Put down each and every enemy,
Hunger, disease, envy.
Join together all ourhearts as one,
Thatwe be free from fear.
Bless our leader,
each and every one,
And Mother Malawi.

Our own Malawi, this land so fair,
Fertile and brave and free.
With its lakes, refreshing mountain air,
How greatly blest are we.
Hills and valleys, soil so rich and rare
Give us a bounty free.
Wood and forest, plains so braod and fair,
All - beauteous Malawi.

Freedom ever, let us all unite
To build up Malawi.
With our love, our zeal and loyalty,
Bringing our best to her.
In time of war, or in time of peace,
One purpose and one goal.
Men and woman serving selflessly
In building Malawi.

Download hier het volkslied van Malawi.


Grotere kaart weergeven